HEB JIJ LAST VAN EEN SCRIPTIE BLOKKADE?

Ben je vol goede intenties begonnen aan je scriptie, maar lukt het je niet (meer) om vorderingen te maken? Wil je dolgraag afstuderen en herken jij je hierin?

 • Je ziet niet meer hoe of waar je moet beginnen. Je blijft maar literatuur zoeken (en afleiding), of je doet zelfs helemaal niets aan je scriptie. Het project lijkt een grote, onoverzichtelijke berg.
 • Het lukt maar niet om tekst te produceren. Als je een idee hebt, ontstaat ook meteen weer een 'ja-maar'. Als je iets opschrijft slaat daarna meteen de twijfel toe: "Klopt dit wel?", “Wie ben ik om dit te zeggen?”.
 • Je ontwikkelt steeds meer gevoelens van tegenzin en frustratie. Misschien begin je het werken aan je scriptie zelfs te vermijden.
 • Mensen in je omgeving zeggen dat je 'gewoon aan de slag moet gaan'. Het lijkt alsof ze je lui vinden. Je voelt je onbegrepen: je probeert echt wel aan je scriptie te werken, maar blokkeert steeds.
 • Je voelt je onzeker over je scriptie en durft (haast) geen stukken naar je begeleider te sturen. Het scriptieproces ligt mogelijk al een tijdje stil.
 • Je ervaart druk en onrust. Je werkt keihard aan je scriptie, maar voor je gevoel niet genoeg. Je durft geen gas terug te nemen. Je vrienden en familie klagen dat ze je zo weinig zien.
 • Je hebt het gevoel dat je bij het scriptie schrijven niet presteert op het niveau dat je van jezelf gewend bent.

PERSOONLIJKE BEGELEIDING

Herken je jezelf in een of meer van deze punten? Wees gerust, je bent niet de enige. Twijfel je of je überhaupt in staat bent om af te studeren? Mijn ervaring is: je kunt het wél! Anders was je nooit gekomen waar je nu al bent. Als het momenteel niet lekker loopt, is de kans groot dat het je ontbreekt aan overzicht, zelfvertrouwen en concrete stappen om te nemen.

Dat is niet zo vreemd: het schrijven van een scriptie is een omvangrijk project. Langduriger en intensiever dan de meeste studenten tot nu toe meegemaakt hebben. Vaak voer je het ook nog eens in je eentje uit. Voor sommige studenten voelt het als een waar ‘levenswerk’, dat samengaat met veel spanning of zelfs blokkades. 

Scriptieschrijven gaat dan ook lang niet bij iedereen vanzelf. Gelukkig bestaan er wel manieren waarop je er beter en relaxter in kunt worden. Coaching kan je daarbij de benodigde steun in de rug bieden. 

Ik help je graag om aan de hand van vragen en praktische tools, stap voor stap jouw plan te ontwikkelen voor het afronden van je scriptie, zonder onnodige vertraging en stress. Samen gaan we op zoek naar de oorzaak van je blokkade en naar jouw manier om weer met zelfvertrouwen en energie aan de slag te gaan.  Uiteraard coach ik je ook in de uitvoeringsfase, tot je de eindstreep gehaald hebt.

COACHING HELPT JE

 • Te ontdekken wat jou belemmert bij het afstuderen
 • Overzicht te krijgen over wat je precies moet doen en wanneer
 • Bepalen waar en hoe je (weer) kunt beginnen
 • Een realistische planning maken en in actie komen
 • Omgaan met blokkades, faalangst en uitstelgedrag
 • Focus en motivatie te ontwikkelen en behouden
 • Een balans te ontwikkelen tussen studeren en ontspannen
 • Je scriptie afronden in de play-stand, zonder onnodige stress en vertraging

werkwijze

Stress Less Scriptiecoaching kan zowel online als offline. Je kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden:

COACH-GESPREKKEN

In een-op-een sessies onderzoeken we waardoor jij vastloopt, werken we aan het veranderen van patronen die je blokkade in stand houden en ontwikkelen we een haalbaar plan, waarmee je weer aan de slag kunt. Je ontvangt daarvoor de handige Planningstool. Als je wilt is tekstadvies ook onderdeel van de coaching.

De coachgesprekken vinden plaats op mijn kantoor in Utrecht. 

Als bonus krijg je toegang de online Q&A’s, waarin jij en je mede-scriptieschrijvers vragen kunnen stellen tussen de coachingsessies door, waarin je peptalks krijgt en waarin we scriptiesuccessen, klein en groot, uitbundig vieren. Dit geldt ook – of juist – wanneer je weer aan de slag gaat met schrijven.

ONLINE COACHING

Dit coachingstraject bestaat uit vijf modules, die je online doorloopt op het moment dat het jou uitkomt. De modules leiden je stap voor stap naar meer zelfinzicht en een efficiënte en overzichtelijke scriptie-werkwijze, zonder onnodige spanning en oponthoud.

Onderdeel van de modules zijn het waardevolle e-book met info- en advies over jouw specifieke scriptievalkuilen en de handige Planningstool.

Als bonus krijg je toegang de online Q&A’s, waarin jij en je mede-scriptieschrijvers vragen kunnen stellen, peptalks krijgen en waarin we scriptiesuccessen, klein en groot, uitbundig vieren. Dit geldt ook – of juist – nadat je de modules afgerond hebt en weer aan de slag gaat met schrijven.

Lage kosten

De ervaring leert dat de meeste studenten met vier tot acht uur coaching weer zelfverzekerder en productiever aan de slag gaan en hun scriptie afronden. Vergeleken met de kosten van langer studeren, verdient de coaching zichzelf terug. De prijzen voor de verschillende diensten zijn als volgt:

Coachgesprekken
Vijf uren €275 / 
Los uur €60

Online coaching
eenmalig €75

Yke is doortastend, kundig en begripvol. Door de juiste vragen te stellen geeft ze je op een respectvolle wijze meer inzicht in jezelf en jouw manier van werken. Zo kun je de patronen doorbreken waardoor je niet eerst niet verder kwam. 

Robert
Student Universiteit van Amsterdam

Veelgestelde vragen

 • Wanneer start het online programma?

Whenever you’re ready! Wanneer je je aanmeldt krijg je dezelfde dag nog toegang tot de eerste online module.

 • Hoe lang duurt het online programma?

Zo kort mogelijk. Het doel is immers dat je zo snel als je kunt afstudeert. Je kunt de eerste vier modules in je eigen tempo doorlopen. Ik adviseer om daarin niet té snel te willen. Nieuwe inzichten hebben soms even tijd nodig om omgezet te worden in gedrag. Na module 4 ben je voorbereid om aan de slag te gaan. 

 • Hoe ver moet ik al zijn met mijn scriptie?

Het maakt niet zoveel uit in welke fase van het scriptietraject je zit. Zowel voor offline als online coaching geldt dat je kunt starten als je (voorziet dat je) moeite hebt om überhaupt te beginnen aan de scriptie, maar ook als je al langer bezig bent en orde op zaken wil stellen. Het belangrijkste is dat je gemotiveerd bent om kritisch naar jezelf en je werkwijze te kijken én dat je bereid bent de dingen anders aan te pakken waar nodig.

 • Hoe weet ik of deze coaching bij mij past?

Scriptiecoaching past bij jou als je het gevoel hebt dat je vastloopt bij het schrijven van je scriptie en niet weet wat je kunt doen om weer aan de slag te gaan. Als je wel voelt dat er iets moet gebeuren, dat je iets moet doorbreken, maar er niet achter komt welke acties je kunt ondernemen of waar je moet beginnen. Kortom: als je je herkent in de omschreven problemen op deze pagina. 

Samen zorgen we dat jij weer weet waar je kunt beginnen, wat je nodig hebt en wat je kunt doen om
 zelfverzekerder en productiever te werken. We werken samen op een manier die zorgt dat jij de zelfkennis en vaardigheden opdoet die nodig zijn om je blokkade te doorbreken en een mooi resultaat te bereiken. 

Deze coaching is dus nadrukkelijk gericht op het proces van scriptie schrijven. Ze is niet bedoeld als vervanging voor de begeleiding vanuit je opleiding. Ook wordt er geen inhoudelijke begeleiding gegeven bij het doen van onderzoek, of het werken met SPSS. Wanneer je deskundige vakinhoudelijke begeleiding zoekt, kan ik je doorverwijzen naar Jansen & Co Scriptiebegeleiding.

Als je twijfelt kun je altijd contact met me opnemen of een gratis Inzichtsessie aanvragen.

 • Ik wil wel graag, maar ik vind het ook een grote investering

Dat kan ik me voorstellen. Investeren is altijd spannend. Uit eigen ervaring weet ik echter hoe belangrijk en nuttig het kan zijn om te investeren in jezelf. Ik vraag me in dit soort situaties altijd af: Wat kost het? Wat levert het op? Wat kost het me (aan tijd, energie en geld) als ik doorga zoals ik nu bezig ben? Realiseer je ook dat dit traject een eenmalige investering vraagt, maar dat je de inzichten over jezelf en de praktische vaardigheden die je opdoet ook in bredere zin kunt gebruiken. Als je eenmaal weet hoe je je stressniveau kunt verlagen en hoe je om kunt gaan met het plannen en uitvoeren van een groot project, dan kun je dat keer op keer opnieuw toepassen.

Mijn dank gaat uit naar Yke, voor haar inzichten en inspiratie wanneer mijn gedachten chaotisch waren en ik niet wist hoe ik verder moest.

Lotte
Student Universiteit Utrecht